Oavsett i vilket skede av livet du befinner dig, så har du rätt att må bra och vara ditt bästa jag. Klimakteriet kan dock ställa till det på olika sätt, vilket ofta kommer som en ovälkommen överraskning. Genomsnittsåldern att hamna i klimakteriet är 51 år, men man kan hamna i klimakteriet vid 40 års ålder upp till 57 års ålder enligt en svensk undersökning(1).
För många kvinnor är besvären värre än de hade kunnat föreställa sig. Vallningar, sömnsvårigheter, nedstämdhet och torra slemhinnor i underlivet är några vanliga symtom som drabbar kvinnor i klimakteriet, vilket kan gå ut över vardagen och livskvaliteten.
Torra slemhinnor eller vaginal torrhet kan exempelvis orsaka klåda, sveda eller smärta vid samlag vilket i sin tur kan påverka vardagen och intima relationer. Men förlika dig inte med dina symtom, det finns effektiv behandling som lindrar dina besvär.
Klimakteriekollen finns för att informera och samla de kosttillskott och andra produkter som kan hjälpa mot olika dina upplevda klimakteriebesvär. I denna artikel går vi igenom vad torra slemhinnor i underlivet är, varför du får det och vilken hjälp vi kan erbjuda dig som upplever problem.
Vanligt med torra och sköra slemhinnor
Vid en Novus-undersökning(2) från 2019, intervjuades svenska kvinnor om hur de upplever sina klimakteriebesvär.
Enligt undersökningen drabbas 25 procent av alla kvinnor av torra slemhinnor i klimakteriet. Utöver det, är det vanligt att även få andra problem i klimakteriet. Som tur är finns det bra hjälp att få mot torra och sköra slemhinnor i underlivet, liksom för andra vanliga besvär, som kan drabba dig under denna period.
Läs mer: Varför mår jag såhär? 8 vanligaste symptomen vid klimakteriebesvär
Varför får man torra slemhinnor?
Problem med torra slemhinnor i klimakteriet har att göra med förändrade hormonnivåer. När produktionen av östrogen avtar, minskar uppbyggnaden av slemhinnorna, vilket leder till att många kvinnor drabbas av torra slemhinnor. Detta benämns även som vaginal atrofi, vilket kommer från ordet “atrofi” som betyder tillbakabildning eller förtvining(4). Bristen på östrogen gör således att vävnaderna i slidan och urinvägarna blir tunnare under klimakteriet, vilket orsakar torrhet, klåda och sveda i underlivet. I sin tur kan det också orsaka att det gör ont eller kommer blödningar från slidan vid samlag.
Låga nivåer av östrogen ändrar strukturen i underlivet
När östrogenproduktionen minskar, förändras strukturen av slemhinnan i underlivet. Det vill säga att den sjunkande hormonnivån gör vävnaden blir tunnare, mindre elastisk och slemhinnorna blir torrare. Denna atrofi, tillbakabildning, gäller inte bara slemhinnorna i underlivet, utan är något som påverkar slemhinnor i munnen, näsan och ögonen. Att vara torr i underlivet, att ha torra slemhinnor, kan många gånger upplevas smärtsamt.
Du ska givetvis inte behöva gå omkring med smärta och obehag. Här på Klimakteriekollen hittar du ett brett utbud av receptfria produkter som kan hjälpa dig att lindra besvären.
Läs mer: Vad händer i kroppen vid klimakteriet
Minskad östrogenproduktion ger ökad infektionsrisk
Den minskade produktionen av östrogen, minskar även antalet celler i slemhinnan med glykogen, vilket är ett slags socker som ger näring åt laktobaciller i vaginan. Laktobaciller producerar i sin tur mjölksyra som hjälper till att hålla pH-värdet lågt och därmed motverka ovälkomna bakterier. I och med klimakteriet är det inte bara slemhinnorna i underlivet som blir torra, utan hela miljön i vaginan förändras och gör den således mer infektionskänslig(4).
Orsaker till torra slemhinnor
Torra och sköra slemhinnor i underlivet är ett vanligt besvär hos kvinnor under, och efter, klimakteriet. Som vi tidigare berättat, är anledningen till detta den låga östrogennivån som i sin tur leder till minskad blodförsörjning och en förtunning av slidväggen.
Den låga nivån av östrogen gör slemhinnorna sköra och mindre motståndskraftiga mot bakterier som i sin tur gör dem torra och ökar risken för infektioner som urinvägsinfektion(5). Det finns även andra orsaker till torra slemhinnor i underlivet, som exempelvis vissa läkemedel eller sjukdomstillstånd(5).
Hur märker man att man har torra slemhinnor?
När slemhinnorna blir tunna kan du uppleva sveda, klåda och det kan göra ont vid samlag eller när du kissar, det är vanligt att behöva kissa ofta. Att många kvinnor upplever att det känns besvärande i vardagen är inte konstigt.
Torra slemhinnor i underlivet kännetecknas av(6):
- torrhet, klåda och sveda i slidan
- flytningar, ibland blodblandade
- bleka slemhinnor
- sprickor och sår i slidväggen
- smärta när du kissar
- du känner dig mer kissnödig
- det gör ont vid samlag
- upprepade urinvägsinfektioner
- inkontinens
Hur blir man av med torra och sköra slemhinnor?
En effektiv behandling mot torra slemhinnor är hormonbehandling med östrogen. Systemisk behandling kan fås i form av tablett, gel eller plåster. Systemisk behandling innebär med andra ord att behandlingen påverkar hela kroppen.
När östrogenhalten ökar i kroppen minskar i sin tur klimakteriebesvären. Inte minst besvären med torra och sköra slemhinnor i underlivet(3). Din läkare kan avgöra om hormonbehandling är rätt för dig eller om någon annan form av läkemedel passar dig bättre. Därför är det bra att söka dig till vården först.
Hormoner mot klimakteriebesvär
Enligt författaren och gynekologen Hilde Löfqvist har rädslan för hormonella läkemedel och behandlingar hos svenska kvinnor gjort att många lider av besvär i onödan(3). I vissa fall är systemisk östrogenbehandling inte möjlig, till exempel om man har eller tidigare har haft bröst- eller livmodercancer.
Trots de många positiva effekter man kan få, väljer ändå många kvinnor metoder utan hormoner. I slutändan är det du själv som avgör hur du vill göra. Som tur är finns det många bra metoder som lindrar sköra slemhinnor.
Behandla torra slemhinnor lokalt
I stället för systemisk hormonbehandling kan man behandla torra slemhinnor lokalt med östrogen i form av kräm, vagitorier, vaginalring eller vaginaltablett. Dessa behandlingsmetoder ska inte ge någon ökad risk för bröstcancer eller endometriecancer, det vi till vardags kallar livmoderkroppscancer(4). Viktigt är att du alltid rådgör med din läkare om vad som är bäst för dig och de symtom du upplever
Hormonfria alternativ för slemhinnan
Om du av någon anledning inte vill eller kan använda östrogen, finns det receptfria alternativ som inte innehåller hormoner. Du ska naturligtvis inte behöva härda ut när det finns så många olika behandlingsmetoder som kan hjälpa dig.
Hormonfria produkter som kan hjälpa vid vaginal torrhet:
- Kosttillskott
- Oljor
- Glidmedel
Receptfria alternativ utan hormoner
I vår webbshop hittar du ett urval av receptfria hormonfria geler och intimkrämer med bland annat hyaluronsyra som hjälper många kvinnor med vaginal torrhet och irritation. Förhoppningsvis hittar du ett alternativ som hjälper dig att mildra dina upplevda besvär med torra och sköra slemhinnor.
Vad är bäst mot sköra och torra slemhinnor i underlivet?
Vi är alla olika och vad som är bäst mot torra och sköra slemhinnor är individuellt. Av den anledningen råder vi dig alltid att kontakt din gynekolog eller läkare som ger dig råd utefter både de behov och förutsättningar som just du har.
Referenser:
- 1177 Vårdguiden: https://www.1177.se/liv–halsa/sa-fungerar-kroppen/klimakteriet/
- Undersökning genomförd av Novus på uppdrag av Sérélys (Exeltis) under 3–9 oktober, 2019, baserad på totalt 1000 webbintervjuer genomförda i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel bland ett riksrepresentativt urval av kvinnor i åldern 40–65 år.
- Löfqvist H, Hormonkarusellen, Fakta och myter om klimakteriebehandling, Hildemarias förlag, 2019.
- Rylander E, Strand E, Underlivet under livet, Pfizer, 2014.
- “Estrogen Supports Urothelial Defense Mechanisms”, Petra Lüthje, Hanna Brauner, Nubia L. Ramos, Amanda Övregaard, Regine Gläser, Angelica Lindén Hirschberg, Pontus Aspenström, Annelie Brauner, Science Translational Medicine, online 19 juni, 2013.
- Kry.se: https://www.kry.se/fakta/torra-slemhinnor/